Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven zijn bereid een deel van hun salaris en bonussen in te leveren door de coronacrisis.
Wat CEO’s inleveren, stelt echter weinig voor bij de verliezen die aandeelhouders moeten slikken door de coronacrisis.
Dat stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die onder meer wijst op een salariskorting van 5 procent of minder en de langetermijnbonus die overeind blijft, zoals bij Shell en Randstad het geval is.
De VEB vindt een serieus loonoffer belangrijk als signaal naar leveranciers klanten en aandeelhouders.
Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen maanden laten weten bereid te zijn een deel van hun salaris in te leveren om zo hun bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Dat is een beperkt offer wanneer gekeken wordt naar de verliezen die aandeelhouders moeten slikken, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In totaal zijn er meer dan honderd beursfondsen op het Damrak.
De VEB noemt het een belangrijk signaal naar alle belanghebbenden, voornamelijk leveranciers, klanten en aandeelhouders, dat ook in de top offers gemaakt worden als gevolg van de crisis. Toch zijn de gemaakte offers “gering”, omdat zowel de duur van de maatregel als de omvang van de korting op het salaris beperkt blijft, aldus de VEB.
Zo blijft de korting op het vaste jaarsalaris bij veel bestuurders, waaronder die van Wereldhave, Aalberts, Signify en Vastned, beperkt tot 5 procent of minder. Bij andere bedrijven, zoals BAM en Unibail-Rodamco-Westfield, is de duur van het offer verbonden aan de coronacrisis of wordt expliciet gesproken over een “tijdelijke maatregel” (Kendrion) waarbij onduidelijk is wat de exacte periode is waarvoor de salariskorting zal gelden.
Bij sommige bedrijven die jaarbonussen schrappen, blijft de langetermijnbonus in aandelen vooralsnog wel overeind. De langetermijnbonus kan een veelvoud bedragen van de jaarbonus. Onder andere Shell, Arcadis, Randstad en Fugro hebben wel afstand gedaan van de jaarbonus maar niet van de langetermijnbonus.